تعلیم و تربیت(کودکان زیر 7 سال)7
دوشنبه, ۱۷ آذر ۱۳۹۳، ۰۷:۲۲ ق.ظ
استاد شهیدی
روانشناس کودک و استاد مرکز تربیت مربی کودک و نوجوان حوزه علمیه قم
جلسه 7 تاریخ 92-8-6 ما باید خودمان را با بچه تا قبل از 7 سال وفق دهیم نه بالعکس. البته شرائط بازی را برای او فراهم کنیم بچه ها نیازهای جسمی زیادی در این مقطع سنی دارند شخصیت بچه ها تا قبل از 7 سال شکل می گیرد ( عمده ی شخصیت )لذا باید نیازهای او را برآورده کنیم و گرنه احساس حقارت و ... پیش می آید اراده ی قوی باعث می شود که انسان از خیلی از گناهان دست بکشد .درجلسات NA برای معتادها که ترک اعتیاد می کنند به آنها شخصیت و بها داده می شود و سعی می کنند اعتماد به نفسشان را بالا ببرند به این نحو که هر شخص هر مدتی که ترک کرده را بیان می کند و بدین واسطه در این جمع مورد تشویق و توجه قرار می گیرد بازی
یکی از نیازهای اصلی بچه ها بازی هست متاسفانه محیط و شرائطی برای بازی کردن بچه ها فراهم نمی کنیم متاسفانه مشکل اینست که بچه ها همبازی ندارند و پدر و مادرها باید با آنها بازی کنند بچه باید هر وقت نیاز داشته باشد ، همبازی در کنارش باشند . در قدیم خواهر و برادر در کنار هم بودند و همیشه همبازی وجود داشت.باید وقت کارتون دیدن را محدود و مشخص کردشما حق انتخاب به بچه بدهید ، یعنی شما به او برنامه ندهید بلکه برای او چند گزینه بگذارید که او انتخاب کند گاهی موقع مهمانی رفتن می توانی بگویی که تو باید بیایی و برویم خانه ی فلانی ، اما می توانیم اینچنین هم بگوییم که ما می خواهیم برویم ، شما با ما می آیی یا منزل می مانی . اگر رابطه ی شما با بچه ، رابطه ی محبت آمیز باشد ، قهر کردن تو با او ، برای او احساس ناراحتی و نگرانی می کند . ما باید برای بچه برنامه ریزی کنیم ، او که نمی فهمد مثلا برنامه ی جومونگ برای بچه ها مفید نیست لذا نباید نگاه کند .اگر 7 سال رد شده باشد ، با قاطعیت برای او برنامه داشته باشیم در بازیهای کامپیوتری در ظاهر به بچه آزادی می دهیم اما در چهارچوبی که قانون ریخته ایم . قانون را ما می ریزیم اما در چهارچوب قانون به او آزادی می دهیم البته باید با صمیمیت و محبت و به همراه اقتدار باشد ، بچه باید ببیند که ما به قانونمان عمل می کنیم و رد خور ندارد . اگر بداند اینچنین هست که ما بر طبق قانون عمل می کنیم دفعه ی بعد جدی می گیرد . ما با خنده و مهربانی کارمان را انجام می دهیم ( هرگز با عصبانیت و پرخاشگری نه )اقتدار با ترس فرق دارد ، اقتدار به اینست که اگر بداند ما یک کاری را بخواهیم انجام دهیم ، انجام می دهیم بر طبق همان قوانینی که گذاشته ایم اختلاف سنی زن و شوهر از دو مقطع تحصیلی نباید بیشتر باشد ( اگر باشد احتمال طلاق بیشتر است )سعی کنیم سواد علمی آنها را بالاتر ببریم - برای بازی یک وقت مشخصی بگذاریم که بعد از بازی اعتراض نکند . مثلا می گوییم الان ساعت 4 هست ، من تا 4 و نیم با تو بازی می کنم - بازی با کودک زمینه ساز رشد عقلی و رشد شخصیت کودک است تستحب عرامة الصبی فی صغره زیاده فی عقله فی کبره ( نهج الفصاحه ص 564 )اگر در کودکی خوب بازی نکند ، وقتی بزرگ می شود این علاقه و عقده در دلش هست و در هر شرائطی دست به بازی می زند سَمِعْتُ الْعَبْدَ الصَّالِحَ علیه السلام یَقُولُ: «تُسْتَحَبُ عَرَامَةُ الصَّبِیِ فِی صِغَرِهِ؛ لِیَکُونحَلِیماً فِی کِبَرِهِ» ثُمَّ قَالَ: «مَا یَنْبَغِی أَنْ یَکُونَ إِلَّا هکَذَا». الکافی (ط - دارالحدیث)، ج11، ص: 454 دوران دبستان و بعد از 7 سال بهترین زمان برای حفظ کردن قرآن و ... برای بچه هاست .
نقش بازی در تربیت کودک
1 - بازی نیاز طبیعی و اساسی کودک است روانشناسان آزادی و بازی را از ویژگیهای مهم این دوره می دانند و معتقدند هر قدر به کودک در فعالیت ها و تلاش های کنجکاوانه ، آزادی بیشتری داده شود ، به قوه ابتکار و خلاقیت او افزوده می شود . (روانشناسی رشد: با نگرش به منابع اسلامی نویسنده: ناصر بی ریا و همکاران)بازی باعث حل مشکلات روانی - عاطفی می شود ( شیوه های متعدد بازی درمانی )در درمان اختلالات بچه ها یک درمانهایی داریم به اسم بازی درمانی در ضمن بازی و با بازی ، بچه ها را درمان می کنند قایم موشک برای بچه خیلی بازی خوبی هست.2 - بازی وسیله ای برای رشد همه جانبه و هماهنگ کودک است در شنا تمام عضلات به کارگرفته می شود ، برای بچه ها هم در بازی همه ی عضلات رشد می کند.بازی در سنین نخستین زندگی امکان هماهنگ کردن حواس پنجگانه را برای کودکان فراهم می آورد و رشد هماهنگ جنبه های انسانی را میسر می سازد. 3 0 بازی وسیله ای برای شناخت کودک از خود و شناخت دیگران از کودک هستدر یک مهد کودک ، فقط در قالب بازی می تواند چیزی را به آنها یاد دهید .4-بازی کودک ،ارزش آموزشی دارد.
۹۳/۰۹/۱۷