روشهای تربیت اخلاقی کاربردی در اسلام
شنبه, ۲ آذر ۱۳۹۲، ۰۲:۲۲ ب.ظ
«روشهای تربیت اخلاق کاربردی در اسلام» عنوان کتابی از محسن حاجی بابائیان امیری است.نگارنده اثر سعی کرده است با رویکردی روایی، روشهای تربیت اخلاقی در اسلام ـ به ویژه در دوره نوجوانی و جوانی ـ را بررسی کند.
امیری در مقدمه کتاب خود با اشاره به آیه 4 سوره قلم یعنی «إنّک لعلی خلق عظیم» به اهمیت جایگاه اخلاق در فرهنگ اسلام میپردازد و مینویسد: «آنچه پیش روی دارید، مجموعهای مشتمل بر مباحث اخلاقی و تربیتی است که غالب مضامین آن برگرفته از منبع وحی و کلام و سیره معصومین (ع) میباشد.»
«اخلاق» مقولهای بنیادی در فرهنگ اسلامی است، چنانچه پیامبر اکرم (ص) در حدیثی که در «تحفالعقول» آمده است، میفرماید: «برترین شما در ایمان و دیانت، خوشخلقترین شماست.»
این مقوله انسانساز در همه اعصار مورد توجه علما و اندیشمندان بوده است. رهبر معظم انقلاب در سالروز عید مبعث سال جاری فرمودند: «.... تربیت اخلاقی است که مکرمتهای اخلاقی و فضیلتهای آن را در میان مردم کامل میکند. «اخلاق» آن هوای لطیفی است که در جامعه بشری اگر وجود داشت، انسانها میتوانند با تنفس آن زندگی سالمی داشته باشند.»
در بخش دیگری از مقدمه کتاب «روشهای تربیت اخلاقی کاربردی در اسلام» میخوانیم: «اسلام به عنوان یک دین همهجانبه و چند بعدی، اساس و مبانی تربیت اخلاقی خود را بر پایه اعتقاد و ایمان به ذات اقدس خداوندی قرار داده و اصلاح اخلاقی انسانها و مبارزه با مفاسد اخلاقی را از مهمترین اهداف پیامبران بر شمرده است.»
امیری در انتهای مقدمه کتاب خود مینویسد: «در این مقال، گذر و نظری خواهیم داشت بر آنچه که اسلام برای تربیت اخلاقی انسانها به عنوان نسخهای شفا بخش ما را بدان توصیه و رهنمون نموده است.»
شیوه کتاب «روشهای تربیت اخلاق کابردی در اسلام» در تبیین مطالب، بهرهگیری از قرآن و نهجالبلاغه به عنوان دو عامل محوری و سپس استفاده از سخنان معصومین (ع) است.
کتاب مذکور در دو بخش تنظیم شده است که بخش نخست فصول «تربیت اخلاقی از نگاه پیشینیان و مکاتب»، «تربیت اخلاقی در منظر قرآن و روایات» و «پایههای اخلاق» را در برمیگیرد.
«روشهای سازنده اخلاق»، «روشهای بازسازی اخلاق»، «روشهای تثبیت اخلاق»، «روشهای کمکی در اخلاق»، «روشهای جهتدهنده اخلاق» و «روش بازدارنده در اخلاق» نیز سرفصلهای بخش دوم کتاب را تشکیل میدهند
۹۲/۰۹/۰۲